روانشناسی و مددکاری سالمندان: خدمات سلامت روان در خانه سالمندان

روانشناسی و مددکاری سالمندان

خانه های سالمندان به یک فضای سازمانی بسیار مهم برای رفع نیازهای مراقبتی خاص در طول سالمندی تبدیل شده اند. در این فضا روانشناسی نقش مهمی داشته است. به عنوان مثال، متخصصان در این زمینه می توانند به افراد مسن که احساس افسردگی، ناامیدی، اضطراب و اندوه دارند، مشاوره ارائه دهند. این نوع مشاوره می‌تواند به ایجاد احساس بهتر در سالمندان کمک کند. روان‌شناسان سالمندان گاهی اوقات می‌توانند به سالمندان کمک کنند تا با درد مزمن و مشکلات حافظه نیز مقابله کنند.

مشکلات عمده روانشناختی سالمندان در خانه سالمندان


مشکلات عمده روانشناختی سالمندان در خانه سالمندانمشکلات روانی در سالمندان می‌تواند بر رفتار، عادات خواب، تمرکز، عملکردهای شناختی و بسیاری از جنبه های دیگر زندگی روزمره تأثیر بگذارد.

افسردگی

افسردگیافسردگی یک مشکل روانی بسیار عمومی در سالمندان است. اثرات و علائم افسردگی ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد و بر قسمت هایی از زندگی مانند خواب، اشتها، سلامت عمومی و تندرستی تأثیر بگذارد.

سالمندان افسرده لزوماً احساس غم و اندوه ندارند، اما ممکن است انگیزه و کمبود انرژی داشته باشند. برخی از بیماری های پزشکی می توانند باعث افسردگی و اضطراب نیز شوند. برخی از داروها مانند داروهای فشار خون، می توانند در  عارضه جانبی خود باعث افسردگی شوند. افسردگی نیز می تواند در کنار زوال عقل به وجود بیاید.

اضطراب

اضطراباگر ساکنان خانه سالمندان در موقعیت های استرس زا قرار بگیرند، ممکن است رنج ببرند. این امر می تواند به علت آسیب دیدگی، بیماری شدید یا حتی نقل مکان به خانه سالمندان باشد.

علائم اضطراب شامل نگرانی در مورد فعالیت های روزانه و یاعلائم فیزیکی مانند خستگی یا حالت تهوع می‌باشد. برخی دیگر ممکن است هراس زده، بازتاب های پس از سانحه و ترس از فعالیت های خاص را در برخی موارد احساس کنند.

اضطراب اغلب همراه با سایر بیماری های سلامت روان مانند افسردگی و زوال عقل می‌باشد.

آلزایمر و زوال عقل

آلزایمر و زوال عقلزوال عقل زمانی رخ می دهد که سلول های مغز شروع به زوال می‌کنند. این امر منجر به از دست دادن حافظه شده و مانع از آن می‌شود که افراد مسن به درستی از خود مراقبت کنند، زیرا بیماری به تدریج بدتر می‌شود.

بیماری آلزایمر یک بیماری تخریب کننده عصبی است و منجر به کوچک شدن بافت های مغز می‌شود. این بیماری یکی از چندین بیماری است که باعث زوال عقل می‌گردد.

مزایای ارائه خدمات روانشناسی و مددکاری در خانه سالمندان

مزایای ارائه خدمات روانشناسی و مددکاری در خانه سالمندان

  • کاهش افسردگی و اضطراب
  • افزایش حضور در فعالیت ها و تعامل با همسالان
  • کاهش نیازمندی و استفاده از زمان کارکنان
  • افزایش مشارکت در زندگی تسهیلاتی
  • درک بهتر درمان، نیاز به آن یا دلایل کاهش آن
  • افزایش رضایت ساکنین خانه سالمندان، کارکنان و اعضای خانواده

نقش روانشناسان در خانه سالمندان


نقش روانشناسان در خانه سالمندانروانشناسان و روانپزشکان می توانند با مراجعه حضوری به ساکنین خانه سالمندان کمک کنند تا سلامت روان خود را کنترل کنند. با برقراری ارتباط با یک متخصص سلامت روان، ساکنان می توانند یاد بگیرند که به طور مؤثرتری با احساسات خود کنار بیایند و در رابطه با تروما نیز مفید می‌باشد. روانپزشکان همچنین می توانند داروهایی را برای بیماران به منظور کنترل مشکلات سلامت روان نیز تجویز کنند.

روانشناسان در خانه سالمندان، به تیم درمان کمک می‌کنند تا بهترین راه را برای نزدیک شدن به ساکنان خانه سالمندان پیدا کنند و اغلب به کارکنان در مورد تکنیک های رفتاری آموزش می دهند. وقت گذاشتن و نشستن و گوش دادن بی وقفه به سخنان سالمندان ضروری است.

ایجاد گروه های پشتیبانی

روانشناس می تواند به ایجاد شبکه های حمایتی در سالمندان کمک کند. انجام این کار مهم می‌باشد زیرا باعث افزایش احساس حمایت شدگی و شناخته شدن توسط دیگران می‌شود که به نوبه خود می تواند از علائم افسردگی جلوگیری کند. به همین دلیل است که روانشناسی استراتژی های مختلفی را ایجاد کرده است که باید با موقعیت محل سکونت و گروه های بزرگسالان سازگار شود.

 

ارائه استراتژی های سازگار شدن با چالش های احتمالی

ارائه استراتژی های سازگار شدن با چالش های احتمالیروانشناس نیز می تواند مداخلات فردی با هدف انجام حمایت عاطفی را انجام دهد. این مداخلات می توانند اهداف مختلفی، مانند ایجاد یک ارتباط قاطعانه، کار بر روی کنترل احساسات، نظارت بر روند سوگواری، تقویت استقلال و عزت نفس و غیره داشته باشند. به هر حال باید با توجه به نیاز تشخیص داده شده در هر فرد، او را حمایت کرد و از انتقال این ایده که کهولت سن مشکل ساز است ،خودداری شود.

داروها

داروهاداروها می توانند شرایطی مانند اضطراب و افسردگی را کنترل کنند یا پیشرفت آلزایمر و زوال عقل را کاهش دهند. داروهای رایج مورد استفاده برای ساکنان خانه سالمندان عبارتند از:

  • سلکسا (برای افسردگی و اضطراب)
  • دونپزیل (برای آلزایمر و زوال عقل)
  • اکسلون (برای آلزایمر و زوال عقل)
  • زولافت (برای افسردگی و اضطراب)

کارکنان باید این داروها را برای جلوگیری از عوارض جانبی جدی به درستی استفاده کنند. بازرس خانه سالمندان می تواند مطمئن گردد که داروها به درستی داده می‌شوند.

پیشگیری یا درمان علائم افسردگی یا سایر اختلالات

مانند سایر مراحل حیاتی، روند پیری ممکن است برای برخی افراد دشوار باشد. اگر، در میان علائم دیگر، محیط بزرگسالان قادر به پرورش یا برآورده کردن نیازهای وابستگی خاصی نباشد، سالخوردگی می تواند منجر به آسیب پذیری نسبت به علائم افسردگی شود. در اینجا نقش روانشناس مهم می‌باشد زیرا می توان عزت نفس را در بزرگسالان طی مداخلات فردی یا گروهی و با مداخله در محیط زندگی و کاهش موقعیت های  آسیب زا، بهبود بخشید.

نقش مددکاران اجتماعی در خانه سالمندان


نقش مددکاران اجتماعی در خانه سالمندانمددکاران اجتماعی در خانه سالمندان سابقه ای طولانی و نقشی مهم در ارائه مراقبت از افراد تحت مراقبت طولانی مدت (عمدتاً، اما نه منحصراً، برای سالمندان در خانه های شخصی، تسهیلات مراقبت مزمن و توانبخشی) دارند. مددکاران اجتماعی می ‌توانند توانایی‌ های روان‌ شناسان و بازرسین خانه سالمندان را متحد کنند، بنابراین می‌توانند از روش های مختلف به ساکنان خانه سالمندان کمک کنند.

وظیفه اصلی مددکاران اجتماعی در مراقبت های طولانی مدت، دفاع از ساکنان و خانواده های آنها می‌باشد. تمرکز آنها بر تأثیر اجتماعی و عاطفی آسیب جسمی و روانی، حفظ و تقویت عملکرد فیزیکی و اجتماعی و ارتقای سلامت جسمی و روانی به سمت کیفیت مطلوب می‌باشد. تاکید بر روی ایجاد نقاط قوت، افزایش سازگاری ها و اصلاح خطراتی می‌باشد که با کیفیت مطلوب زندگی تداخل دارند. مددکاران اجتماعی نقش کلیدی ایفا می‌کنند:

  • پاسخ به سوالات و ارائه آموزش به افراد جامعه در مورد سیستم مراقبت های بهداشتی فعلی و همچنین کمک به مراجعان در خدمات مسیر یابی.
  • ارائه تخصص روانی اجتماعی در جنبه های مراقبتی (مثلا کمک به کارکنان و ساکنین به طور یکسان برای مقابله با مسائل دشوار فوت و همچنین احساساتی مانند گناه، خشم و ترس).
  • حمایت، پیشروی یا اجرای برنامه های نوآورانه
  • افزایش مراقبت از ساکنین خانه سالمندان، از جمله ترویج رویکردهای کل نگر، حفظ روابط درمانی با ساکنان و خانواده ها و ارائه مشاوره تخصصی فردی و خانوادگی، مشارکت در حمایت از ساکنان، گروه های حمایت از خانواده، و شوراهای ساکن.
  • ترویج جو و نگرش مثبت و ایفای نقش رهبری در مقابله با کلیشه‌ سازی، تهمت زدن و تبعیض.

خدمات مددکاری اجتماعی ارائه شده در طول مراحل مختلف اقامت – قبل از پذیرش، پذیرش، اقامت و ترخیص – برای رفاه ساکنین در مراقبت طولانی مدت ضروری می‌باشد.

مرحله پیش پذیرش

مرحله پیش پذیرشمددکار اجتماعی اغلب اولین تماسی است که یک فرد یا خانواده با این مرکز برقرار می‌کند. ساکنان بعدی و اعضای خانواده کار دشواری را برای مقابله با احساسات خود در مورد مراقبت طولانی مدت آغاز می‌کنند. مددکار اجتماعی یک تور و اطلاعاتی در مورد امکانات ارائه می دهد، نیازها را ارزیابی می‌کند و شروع به برقراری روابط با فرد مقیم و اعضای خانواده می‌کند که در طول دوره پذیرش تا ترخیص کامل می‌شود.

مرحله پذیرش

مرحله پذیرشکمک به ساکنین و اعضای خانواده برای آشنایی با امکانات و منابع برای سازگاری و رفاه سالمندان ضروری می‌باشد. مددکار اجتماعی روند پذیرش را برای همه ساکنان جدید هماهنگ می‌کند و به عنوان رابط بین ساکن یا خانواده و هر آژانس اجتماعی درگیر عمل می‌کند. در طول دوره بعد از پذیرش، بسیاری از ساکنان و اعضای خانواده به مشاوره سازگار شدن نیاز دارند. مداخله بیشتر مددکاری اجتماعی نیز ممکن است در این مرحله مورد نیاز باشد:

  • ارائه پشتیبانی (مشاوره، وساطت، وکالت) برای سالمندان و اعضای خانواده که درگیر مستقر شدن هستند.
  • کمک به خانواده ها برای تعریف دوباره نقش و رابطه خود
  • تکمیل پیشینه اجتماعی و ارزیابی روانشناسی
  • ارائه آموزش به ساکنین و اعضای خانواده در مورد دستورالعمل های مراقبتی و تصمیم گیری مراقبت های بهداشتی
  • کمک به مصرف دارو و حل مشکلات در هنگام بروز آنها
  • ممکن کردن و مطمعن شدن از مشارکت ساکنین و خانواده در کنفرانس مراقبت اولیه و در برنامه ریزی مراقبت.

مرحله اسکان

نقش مددکار اجتماعی در کار با ساکنان و خانواده‌هایشان، در این مرحله، تسهیل آسایش ساکنین در محیط جدید است، زیرا سالمند برای حفظ هویت و استقلال خود تلاش می‌کند:

  • حمایت از برنامه ریزی با محوریت ساکنان و خانواده های آنها
  • کار با مشتری و تیم به طور فعال برای حل مسائل بین فردی یا رفتاری که ممکن است ساکنین آن را حس کنند. مکان یابی و تنظیم منابع، استفاده از توانایی مددکار اجتماعی برای درک نحوه ارتباط سیستم ها و منابع موجود برای ساکنین
  • وساطت در مورد نگرانی هایی که ممکن است بین ساکنین و خانواده یا تیم ایجاد شود.
  • به عنوان یک عضو تیم چند زمینه ‌ای، در برنامه‌ ریزی مراقبت مستمر شرکت می‌کند و تا حد امکان ساکنان و خانواده را درگیر می‌کند.

پرسش و پاسخ


 چرا روان‌شناسی در مراقبت از سالمندان مهم می‌باشد؟

روانشناسان خدمات حیاتی سلامت روانی و رفتاری را در مراقبت های اولیه ارائه کرده و رفتارهایی را برای ارتقای سلامت و تندرستی افراد در طول عمر شناسایی و اصلاح می‌کنند.

نقش مددکار اجتماعی در مورد سالمندان چیست؟

مددکاران اجتماعی در خانه‌های سالمندان وظایف متعددی، از جمله کمک به افراد مسن برای سازگاری با زندگی در محل سکونت جدید، حمایت از نیازها و حقوق مراجعان، ارائه مشاوره حمایتی و انجام ارزیابی‌های روانی-اجتماعی را انجام می ‌دهند.

مددکار اجتماعی چگونه مشکلات سالمندان را کنترل می‌کند؟

کسانی که در بخش مددکاری اجتماعی سالمندان کار می‌کنند به مراجعان خود کمک می‌کنند تا با ارائه مشاوره و درمان، چالش های روانی، عاطفی و اجتماعی را مدیریت کنند و به عنوان پل ارتباطی بین مراجعان و بقیه تیم مراقبت در خانه سالمندان عمل می‌کنند.

مطالب مرتبط

تماس با ما
×مشاوره در واتساپ