سالمندان اغلب نیازها و چالش های بیشتری به علت افزایش سن دارند. اگر میان اطرافیان شما فرد سالمندی هست سعی کنید در عین حفظ استقلال و احترامش به او در کارهایی که برایش دشوار است کمک کنید. سالمندان برای انجام امور شخصی به طور روزانه به یک پرستار مهربان و مسئولیت پذیر نیاز دارند.
علاوه بر مراقب های شخصی لازم است نیازهای روانی، عاطفی و اجتماعی سالمندان هم در نظر گرفته شوند تا به بهترین وجه از آنها مراقب به عمل آید.
نیازهای مراقبتی روزانه سالمندان
استحمام و بهداشت شخصی
رعایت بهداشت شخصی برای سلامتی سالمندان بسیار حائز اهمیت است. برای افرادی که توانایی حمام کردن ندارند، حضور یک پرستار ضروری است. همچنین افرادی که خودشان حمام میکنند هم نیاز به یک پرستار دارند تا مراقب باشد به هنگام حمام کردن مشکلی پیش نیاید. همچنین پرستار در سایر امور مربوطه نظیر مسواک زدن، شانه کردن موها و استفاده از کرم و پماد در مواقع لازم به شخص سالمند کمک میکند.
داشتن تحرک
اگر سالمند مشکلات حرکتی شدیدی داشته باشد برای حفظ ایمنی حین انجام کارهایی مانند پایین آمدن از تخت یا بالا رفتن از آن و کارهای این چنینی دیگر نیاز دارد که کسی به او کمک کند. از آنجا که سالمندانی که مشکلات حرکتی زیادی دارند بیشتر مستعد آسیب دیدگی و دیگر حوادث هستند حفظ ایمنی بالاترین اولویت را دارد. اکثر مواقع پیشنهاد می شود که سالمندان تمرینات کششی سبک و تمرینات دیگری انجام دهند تا توانایی جسمانی شان را از دست ندهند.
جابجایی و حمل و نقل
برای سالمندان جا به جا شدن و حمل و نقل بسیار مسئله مهمی است. اگر فرد سالمند دیگر نمی تواند رانندگی کند برای اون امکانی فراهم کنید که بتواند به راحتی به مطب پزشک و فیزیوتراپ رفت و آمد کند. حضور یک پرستار برای بردن شخص سالمند به مطب پزشک و مراکز درمانی و گشتن در فضای آزاد ضروری است.
داروها
افراد سالمند برای حفظ سلامتی به مراقبت های پزشکی و دارو مناسب شرایطشان نیاز دارند. در صورت لزوم مراجعه به پزشک، دندان پزشک، چشم پزشک، فیزیوتراپ و متخصص اعصاب و روان ضروری است. اگر سالمند برای مصرف داروها و تزریق انسولین در منزل به کمک نیاز دارد برای انجام امور این چنینی به یک پرستار نیاز است.
تغذیه
یکی از ضروریات زندگی سالمندان، داشتن برنامه غذایی سالم و منظم است. پزشک سالمند معمولا توصیه های لازم در مورد رژیم غذایی را به افراد سالمند ارائه میکند. با این وجود شخص سالمند نیاز به یک مراقب و پرستار دارد تا غذای سالم و مقوی برای ایشان آماده کند و در ساعات معین در اختیار ایشان قرار دهد.
همچنین پرستار فرد سالمند می تواند برای او غذا آماده کند و اگر فرد سالمند نتواند خودش غذایش را صرف کند پرستار سالمند به او کمک خواهد کرد.
دستشویی و نگهداری ادرار
توجه به نیاز روزانه رفتن به توالت و مراقبت های مربوط به آن بسیار مهم و ضروری است. این نیازها ممکن است از کمک و نظارت تا کمک کردن به سالمند در طول کل فرآیند متغیر باشد. با توجه به اهمیت بی اختیاری ادرار، پرستار لازم است اطمینان حاصل کند که به این نیاز ها به شیوه ای بهداشتی پاسخ داده می شود.
پوشیدن لباس
لباس پوشیدن از کارهای ساده ای است که روزانه انجام میشود اما پوشیدن لباس و درآوردن آن برای سالمندان ممکن است فعالیت بسیار دشواری باشد.
پرستار سالمند به هنگام پوشیدن و درآوردن لباس به سالمند کمک میکند، چرا که برخی از سالمندان به تنهایی قادر به انجام این امور نمی باشند.
نیازهای اجتماعی سالمندان
صرف نظر از سن مان، همگی نیاز های اجتماعی داریم. چه این نیاز، نیاز به دوست داشته شدن باشد، چه نیاز به پذیرفته شدن توسط همسالان مان و چه نیاز به تعلق داشتن به یک جامعه. ارضای این نیازهای اجتماعی می تواند کیفیت زندگی ما را بهبود ببخشد و به ما در مقابله با افسردگی و بیماری کمک کند.
با بالا رفتن سن، اولویت ها و نیازهای اجتماعی ما تغییر میکند. به علت مشکلات حوزه سلامتی، مشکلات حرکتی و کوچک شدن دایره آشنایان برآورده کردن این نیازها میتواند سخت تر از گذشته باشد و این خود باعث میشود سالمندان احساس تنهایی کنند و درگیر انزوای اجتماعی بشوند.
در اینجا دو نیاز اجتماعی سالمندان ذکر شده است که می تواند با انزوا و تنهایی مقابله کند و حتی از آن ها جلوگیری کند.
نیاز به احساس نزدیکی
با بالا رفتن سن، دایره آشنایان ما کوچک می شود و دفعات تعاملاتمان با دوستان و عزیزانمان کمتر می شود. همانطور که رابطه با دوستان نزدیک و اعضای خانواده مهم است برقراری ارتباط با همسایگان و دیگر اعضای جامعه نیز نقش مهمی در زندگی فرد ایفا می کند. داشتن شبکه ای از افراد حامی و پیشتیان در نزدیکی و در دسترس سالمند به او کمک می کند تا احساس امنیت و راحتی کند و رضایت خاطر ناشی از ارتباط داشتن را تجربه کند.
روابط معنادار
روابط اجتماعی معنادار به شخص کمک می کند تا محبت، هدف و احترام را در زندگی تجربه کند. شواهد تحقیقات انجام شده در این زمینه نشان دهنده اهمیت روابط اجتماعی و داشتن شبکه ای از آشنایان از جمله اعضای خانواده، دوستان، همسایگان و دیگر اعضای جامعه است. حتی مکالمات معمولی با غریبه ها می تواند برخی از نیازهای اجتماعی سالمندان را برآورده کند و به داشتن حالت خوب و حفظ سلامت روانی شان کمک کند. داشتن دایره ای کوچکی از آشنایان حامی و مراقب سالمند می تواند به او کمک کند تا استقلال خود را حفظ کند و این برای سالمند بسیار مفید است چرا که سالمندان معمولا نگرانند که سربار دوستان و عزیزان خود باشند یا از نظر دیگران اینگونه وابسته به نظر برسند.
تعاملات اجتماعی منظم
زوال قوای شناختی ممکن است باعث شود شخص ناخواسته از روابط اجتماعی کناره گیری کند. با این حال تعاملات اجتماعی میتواند در مقابله با اینگونه زوال نقش مثبتی را ایفا کند. در طول همه گیری کوید ۱۹ تعاملات اجتماعی سالمندان محدودتر از قبل شده است.
راهکارهایی به منظور رفع نیازهای اجتماعی سالمندان
- سالمندان را تشویق کنید تا در فعالیت های داوطلبانه ای شرکت کنند که استعداد و تخصص آنها را به کار می گیرد. این میتواند احساس داشتن هدف و تعلق داشتن به یک جامعه و گروه را در آنها پرورش دهد.
- همچنین لازم است که بر مداخلاتی تمرکز شود که برقراری ارتباطات اجتماعی و مشارکت در فعالیتهای گروهی را در سالمندان تشویق می کند. مراکز اجتماعی فراهم کننده طیف وسیعی از برنامه ها و خدمات فرهنگی و تفریحی همچون کتابخانه های عمومی می توانند به خصوص برای ارضای نیاز آنها به برقراری روابط معنادار با افراد نزدیک بسیار مناسب باشد.
- هنگام فراهم کردن فرصت هایی برای برقراری مداخلات و روابط اجتماعی به منظور پاسخ دادن به نیازهای اجتماعی سالمندان لازم است تفاوت های فردی سالمندان را در نظر بگیرید چرا که نیازهای اجتماعی افراد با یکدیگر متفاوت است.
نیازهای روانی سالمندان
مشکلات سلامت روان میان سالمندان رایج است مانند انزوا، اختلالات عاطفی و اضطرابی، زوال عقل، روانپریشی و …
بسیاری از سالمندان از اختلالات خواب، اختلالات رفتاری، زوال قوای شناختی و حالت گیجی رنج میبرند که اغلب به خاطر مشکلات جسمانی یا مداخلات جراحی ایجاد می شوند.
متخصصان حوزه سلامت خصوصا کسانی که در زمینه مراقبت های پزشکی تخصص دارند میتوانند در کنار متخصصان سلامت روان و اعضای خانواده با فراهم کردن فضایی حامی و پشتیبان و ارائه خدمات مراقبت از سلامت روان، نقش بسیار مهمی در ارتقای سلامت روانی سالمندان ایفا کنند. علاوه بر این، سالمندان باید تشویق شوند تا در جامعه به صورت فعال مشارکت داشته باشند تا از مشکلات روحی و روانی به دور بمانند.
افسردگی در سالمندان
افسردگی بین سالمندان بسیار شایع است. افسردگی در سالمندان می تواند ناشی از تشخیص یک بیماری مزمن، سوگ ناشی از فقدان یک عزیز و از دست دادن ارتباطات اجتماعی باشد.
- با آنها بازی هایی انجام دهید که حافظه را به کار می گیرد.
- برایشان فضایی ایجاد کنید تا افکار و احساسات واقعی شان را بیان کنند.
- به والدین سالمند خود دفتر خاطرات یا آلبومی از عکس های قدیم بدهید و آز آنها بپرسید که آیا خاطرات خوش گذشته را به یاد می آورند.
حتی اگر از طریق تلفن هم این کار را انجام میدهید از عزیزان سالمند خود بخواهید چیزی که همان لحظه گفته اند تکرار کنند یا تجربیات گذشته را مرور کنند تا قوای شناختی ذهنشان تقویت شود.
نیازهای عاطفی سالمندان
افراد با بالا رفتن سنشان ممکن است احساس بی فایده بودن، تنهایی و عصبانیت کنند یا حتی درخطر بودن سلامتی خود را انکار کنند. زندگی کردن به تنهایی ممکن است احساسات منفی را تشدید کند. در ادامه سه نیاز عاطفی سالمندان ذکر شده است.
امنیت
فراهم کردن فضایی امن برای سالمندان حیاتی است و بر سلامت و رفاهشان بسیار تاثیرگذار است. به طور منظم خانه والدین سالمند خود را بررسی کنید و به مسائلی مانند بهم ریختگی آن رسیدگی کنید. بررسی کنید که آیا شب ها درب خانه را قفل می کنند. می توانید از سیستم امنیتی استفاده کنید تا از امن بودن محل زندگیشان اطمینان داشته باشید.
ارتباط با دیگران
مهم نیست که فرد چند سال سن دارد او همیشه به برقراری ارتباط با دیگران نیاز خواهد داشت. احساس جداماندن از دیگران چه به دلیل فاصله عاطفی و چه فاصله فیزیکی می تواند بر سلامت فرد اثر بگذارد. به علت همه گیری کوید ۱۹ و کم شدن تعاملات اجتماعی، سالمندان انزوای بیشتری نسبت به گذشته تجربه می کنند.
استقلال عمل
سالمندان در طول بزرگسالیشان مستقل بوده اند. برای فرد سالمند بالا رفتن سن و پیرشدن و به دنبال آن وابسته شدن به دیگران می تواند تغییر ناخوشایند و دشواری باشد. کسانی که در خانه از فرد سالمند مراقبت میکنند نیاز عاطفی و جسمانی او را رفع میکنند نیازهایی از قبیل آماده کردن غذا، استحمام، پوشیدن لباس و …
سوالات پرتکرار
مادر من دائم حرف های خود را تکرار می کند. آیا این از علائم روند طبیعی پیری است یا ممکن است مشکل جدی و وخیم باشد؟
با بالا رفتن سن، گاه به گاه تکرار کردن یک داستان احتمالا طبیعی است. با این حال تکرار کردن یک چیز به صورت مکرر در بازه زمانی کوتاه ممکن است نشان دهنده مشکلی جدی در حافظه سالمند باشد و نیاز باشد پزشک متخصص فرد سالمند را معاینه کند.
شایع ترین اختلال روانی میان سالمندان چیست؟
افسردگی که نوعی اختلال خلقی است شایع ترین اختلال در سلامت روان سالمندان است. این اختلال با پریشانی، اضطراب و رنج همراه است.
چگونه نیازهای عاطفی سالمندان را برآورده کنیم؟
- سعی کنید به آنها احساس امنیت بدهید. سالمندان برخی اوقات که تنها هستند و کسی برای کمک نیست دچار ترس از افتادن و سقوط میشوند یا میترسند که وضعیتی اورژانسی برایشان پیش آید.
- به علائم افسردگی دقت کنید.
- با آنها اوقاتی را به خوشگذرانی و تفریح بگذرانید.
- کاری کنید که احساس کنند در زندگی دارای هدف هستند.
- به حریم شخصی شان احترام بگذراید.
نیازهای اساسی سالمندان چیست؟
نیازهای اساسی سالمندان شامل امنیت مالی، امنیت شخصی، مراقبت های بهداشتی و چالش های سلامتی و سلامت روان است.
نیازهای جسمانی سالمندان چیست؟
تمام افراد حتی در زمان سالمندی همچنان نیازهایی از قبیل بهداشت دهان و دندان، نیاز به تغذیه، مراقبت های بهداشتی روزانه، مراقبت از روده و مثانه و خواب کافی دارند.