سالمندان ممکن است به دلیل تغییرات ناشی از بالا رفتن سن، در دستشویی رفتن دچار مشکل شوند. مشکلاتی مانند ضعف بدن و یا ناتوانی در بعضی حرکات. در بعضی از سالمندان، عوارض جانبی ناشی از مصرف برخی دارو ها می تواند عامل ایجاد مشکل در دستشویی رفتن باشد. همچنین عواملی مانند شیوه زندگی، رژیم غذایی و ورزش نیز در این امر موثراند.
پرستار سالمند در خانه سالمندان برای رفتن به دستشویی به ایشان کمک می کند و مراقبت های لازم را به منظور جلوگیری از بروز حادثه و زمین خوردن سالمند در نظر می گیرند.
- 1 سالمندان هنگام رفتن به دستشویی با چه مشکلاتی ممکن است مواجه شوند؟
- 2 خانه سالمندان چه مراقبت هایی را برای دستشویی بردن افراد سالمند و پیر در نظر می گیرد؟
- 3 اگر فردی نتواند به سمت دستشویی برود از چه چیزی می توان استفاده کرد؟
- 4 آنچه که مراقبان می توانند برای کمک به سالمندان در رفتن به دستشویی انجام دهند:
- 5 ایمن نگه داشتن دستشویی برای سالمندان در خانه سالمندان
- 6 سوالات متداول
سالمندان هنگام رفتن به دستشویی با چه مشکلاتی ممکن است مواجه شوند؟
برخی از مشکلات رایج در دستشویی رفتن که سالمندان با آن مواجه هستند عبارت اند از:
یبوست
اکثر افرادر بالای 65 سال معمولا دچار یبوست می شوند که می تواند ناشی از عوامل متعددی باشد از جمله: رژیم غذایی نامناسب، ورزش نکردن، اثرات دارو ها یا یک بیماری زمینه ای مانند سندرم روده تحریک پذیر (IBS) . غیر از احساس ناراحتی، یبوست می تواند به چالش های دیگری از جمله درد شکم، بواسیر و استرس منجر شود.
بی اختیاری
بی اختیاری ادرار در سالمندان به ناتوانی در کنترل مثانه گفته می شود. برخی از سالمندان نیز ممکن است به بی اختیاری مدفوع که ناتوانی در کنترل حرکات روده است، دچار شوند. این مشکل باعث می شود که سالمند نتواند خود را به موقع به دستشویی برساند و ممکن است منجر به اتفاق ناخواسته ای شود.
سر خوردن و افتادن
بیشتر سالمندان در سال حداقل یک بار زمین می خورند و تحقیقات نشان داده که تا 80 درصد از این زمین خوردن های خانگی در حمام رخ می دهند. برای افراد سالمند، ترس از زمین خوردن، ممکن است باعث نگرانی و دلهره به هنگام دستشویی رفتن شود.
مشکلات تحرک
با گذشت زمان، بسیاری از افراد سالمند مقداری از انعطاف پذیری و قدرت بدنی خود را از دست می دهند. این امر می تواند باعث شود که انجام فعالیت های روزمره زندگی مانند: رفتن به دستشویی، نشستن و بلند شدن از روی توالت و تمیز کردن خود برای آن ها مشکل شود.
خانه سالمندان چه مراقبت هایی را برای دستشویی بردن افراد سالمند و پیر در نظر می گیرد؟
سالمندان هنگام رفتن به دستشویی با چالش های متعددی روبه رو هستند برای مثال آن ها ممکن است بی اختیاری داشته باشند و بترسند که به موقع به دستشویی نرسند. در خانه سالمندان، نکاتی برای مدیریت این بخش حیاتی از برنامه روزانه سالمندان، در نظر گرفته می شود.
تامین روشنایی کافی محیط
سالمندان معمولا در حمام، زمین می خورند. شخصی که مراقب سالمند است باید مطمئن شود که سالمند
می تواند مسیر رفتن به دستشویی را ببیند. او می تواند با نصب چراغ های دارای حسگر حرکتی به محض عبور سالمند از کنار در ها مسیر حرکت او را روشن کند. به این ترتیب، سالمند نیازی به پیدا کردن کلید چراغ ندارد و احتمال افتادن او کمتر خواهد بود.
در دسترس بودن لوازم بهداشتی
همه ی چیز هایی که سالمندان نیاز دارند باید در دسترس باشند. در خانه های سالمندان یک سبد با لوازم بهداشتی مورد نیاز وجود دارد که در کنار توالت فرنگی قرار داده می شود و شامل دستمال توالت و مواد ضد عفونی کننده است.
راحت بودن لباس سالمندان
آرتریت و سایر بیماری هایی که تحرک سالمند را کم می کند، انجام برخی کار ها مانند باز کردن دکمه لباس را دشوار تر می کنند. در خانه سالمندان، پرستاران لباس هایی به تن سالمندان می کنند که قادر باشند سریع آن ها را در بیاورند مانند شلوار های کمر کش دار.
زمانبندی برای دستشویی رفتن سالمند
پرستار سالمند با هماهنگی برای رفتن به دستشویی قبل از اینکه فوریت پیدا کند به آن ها کمک می کند تا از هر گونه مشکلی جلوگیری کنند. به عنوان مثال ممکن است نیم ساعت پس از صرف غذا نیاز به استفاده از دستشویی داشته باشند. پرستار سالمند طبق برنامه مشخص، آن ها را به دستشویی می برد، بنابراین از بروز مشکلات مربوط به بی اختیاری ادرار و زمین خوردن سالمند جلوگیری می شود.
وسایل کمک حرکتی برای سالمندان در خانه سالمندان
نصب یک نرده در نزدیکی توالت، این امکان را برای سالمندان فراهم می کند که بدون نیاز به کمک بنشینند و بلند شوند. در خانه سالمندان برای راحتی افراد سالمند و جلوگیری از زمین خوردن آن ها، دستگیره های کمکی در سرویس بهداشتی نصب می گردد.
علائم هشدار دهنده در دستشویی
سالمندان در دستشویی، می توانند مراقب علائم هشدار دهنده باشند که ممکن است کمک بیشتری به آن ها بکند. مراقب سالمند باید بر استفاده صحیح از داروهای سالمندان نظارت فعال داشته باشد( از جمله مکمل ها و دارو های بدون نسخه) او باید مراقب علائم محدودیت تحرک، ناراحتی یا درد بوده و متوجه علائم شایع آن مانند بی اختیاری و یبوست باشد.
پرستار سالمند در خانه سالمندان نگار، از ویلچر و واکر برای بردن شخص سالمند به دستشویی استفاده میکند و مراقبتهای لازم را به هنگام دستشویی رفتن سالمند در نظر میگیرد. علاوهبر این، به منظور پیشگیری از یبوست در برنامه غذایی سالمند غذاهای مقوی در نظر گرفته میشود و از ایشان خواسته میشود به طور منظم ورزش کنند.
اگر فردی نتواند به سمت دستشویی برود از چه چیزی می توان استفاده کرد؟
اگر سالمندان قادر به رفتن به دستشویی نباشند، چند کار وجود دارد که مراقب می تواند انجام دهد. این کار ها از استفاده از ویلچر گرفته تا استفاده از توالت قابل حمل برای سالمندان را شامل می شود. اگر تحرک سالمندان کم باشد، مراقب می تواند از “کمود”، که یک توالت قابل حمل برای استفاده در اتاق است کمک بگیرد. همچنین می تواند از لگن استفاده نماید. کمود یک دستگاه توالت قابل حمل است که دارای یک صندلی ست و یک تشت در زیر آن تعبیه شده است و به سالمندان اجازه می دهند که در اتاق به توالت بروند. این دستگاه همچنین می تواند مانند ویلچر عمل کند.
اگر سالمندان کاملا روی تخت بستری هستند ممکن است که یک لگن و یا ظرف ادرار قابل حمل کمک بیشتری نماید.
آنچه که مراقبان می توانند برای کمک به سالمندان در رفتن به دستشویی انجام دهند:
برقراری ارتباط شفاف ضروری است
قبل از حرکت دادن سالمندان، از جملات کوتاه برای توضیح مرحله بعدی استفاده کنید تا سالمندان بدانند که باید انتظار چه چیزی را داشته باشند و به آن ها زمان زیادی بدهید تا آنچه را که می خواهید انجام دهند.
مثال:
- صندلی توالت درست پشت سر شماست برای نشستن به آرامی خود را خم کنید.
- من می خواهم به شما کمک کنم که بایستید. باسن خود را به جلو بکشید.
- به جلو خم شوید و وقتی آماده شدید دستتان را روی ساعدم بگذارید.
دستشویی رفتن بی خطر
- به سالمندان اجازه دهید که با سرعت خود راه بروند، اما در نزدیکی آن ها بمانید تا در صورت تلو تلو خوردن یا لغزیدن آن ها آماده باشید.
- پس از نزدیک شدن به توالت، از آن ها بخواهید که با قدم های کوچک به آرامی بچرخند تا زمانی که توالت مستقیما پشت آن ها قرار گیرد.
برای کاهش احتمال خطر افتادن، به دلیل اینکه رسیدن به توالت بیش از حد انتظار طول می کشد، پرستار سالمند باید به طور منظم او را به دستشویی ببرد تا اضطرار را کاهش دهد. بعد از غذا و هر چند ساعت یکبار بهتر است این کار انجام شود.
نحوه نشستن و ایستادن ایمن
- از آن ها بخواهید در حالی که دستان خود را روی ساعد شما قرار می دهند به آرامی روی صندلی توالت بنشینند با دستانتان در این کار به آن ها کمک کنید. در حالی که خود را پایین می آورند شما هم زانو های خود را خم کنید.
- قبل از ایستادن، از آن ها بخواهید کمی به جلو حرکت کنند و قبل از اینکه به آرامی بلند شوند، دستشان را روی ساعد شما قرار دهند. دستان خود را روی بالا تنه آن ها نگه دارید و زانو های خود را خم کنید.
- اجازه ندهید هنگام نشستن یا ایستادن واکر خود را نگه دارند زیرا ممکن است واژگون شده و باعث زمین خوردن آن ها شود.
مثال:
این تصویر به شما نحوه نشستن روی صندلی توالت در حال استفاده کردن از واکر و کمک گرفتن از بازو ها را نمایش می دهد. اما به جای وضعیت پا در تصویر، هر دو پا را محکم روی زمین نگه دارید و با حرکت اسکات بنشینید.
ایمن نگه داشتن دستشویی برای سالمندان در خانه سالمندان
کفپوش دستشویی
- نصب نوارها و زیر پایی های ضد لغزش در زیر دوش یا داخل وان در نظر گرفته شده است.
- پرستار سالمند باید مطمئن شود که کفپوش های حمام ضد لغزش هستند و خطر زمین خوردن ایجاد نمی کنند.
توالت ها
- توالت ها را می توان با مدل های بلند تر جایگزین کرد تا احتمال سقوط کاهش یابد. از طرف دیگر، صندلی های بلندتر را می تواند روی توالت های موجود نصب کرد.
- در سرویس های بهداشتی خانه سالمندان دستگیره های کمکی به منظور جلوگیری از زمین خوردن سالمندان در نظر گرفته می شود.
- یک دکمه هشدار پزشکی اضافی در نزدیکی توالت در خانه سالمندان وجود دارد بنابراین آن ها می توانند در صورت نیاز فورا کمک بخواهند.
سوالات متداول
آیا بیماران مبتلا به زوال عقل فراموش می کنند که چگونه باید به دستشویی بروند؟
فرد مبتلا به زوال عقل پیشرفته ممکن است که کاملا کنترل مثانه و روده خود را از دست بدهد. با این حال دلایل زیاد دیگری وجود دارد که برای یک فرد مبتلا به زوال عقل، مشکلات مربوط به استفاده از توالت را به وجود آورد.
چگونه به یک فرد سالمند برای رفتن به دستشویی کمک کنیم؟
- زمان زیادی بگذارید تا فرد احساس عجله نکند.
- اگر تا دستشویی مسافت زیادی را باید راه برود، یک صندلی در نیمه راه قرار دهید تا بتواند استراحت کند.
- کف اتاق را خلوت نگه دارید تا زمین نخورد.
- یک چراغ روشن را روشن نگه دارید تا در طول شب به آن ها کمک کند تا با خیال راحت به دستشویی برسند.
اگر فردی نتواند تا دستشویی برود چکار می توانیم بکنیم؟
اگر سالمندان نتوانند به سمت دستشویی بروند، صندلی های کمود کنار تخت می توانند کمک کنند.
چرا مهم است که به سالمندان در دستشویی رفتن کمک کنیم؟
دستشویی رفتن یکی از فعالیت های روزمره زندگی است که می تواند برای حفظ احساس وقار و حفظ کنترل فردی نقشی اساسی داشته باشد، بنابراین داشتن یک مراقب که در زمینه کمک به رفتن به دستشویی و مدیریت در هنگام بی اختیاری ادرار و مدفوع، تبحر داشته باشد ضروری است.