افزایش سن یکی از اصلیترین علل ابتلا به سرطان است. مدیریت و درمان سرطان در سالمندان یک مشکل رایج است. افراد سالمند ممکن است عوارض جانبی بیشتری را از درمانهایی همچون شیمیدرمانی تجربه کنند؛ به این دلیل که اصولا افراد سالمند به بیماریهای مزمنی مانند دیابت یا بیماریهای قلبی مبتلا هستند. حتی اگر فرد سالمند سالم هم باشد، قطعا بدن او نسبت به بدن یک فرد جوان، واکنش متفاوتی به درمان دارد.
از آجایی که بیماران مبتلا به سرطان تحت شیمی درمانی، تابش و جراحی قرار میگیرند، نیاز به مراقبتهای تخصصی ویژهای دارند. بسته به مرحلهی پیشرفت سرطان، ممکن است لازم باشد که فرد سالمند به خانه سالمندان برود.
پرستاران و مراقبان در خانه سالمندان به طور مداوم مراقب سلامتی و راحتی عزیزان سالمند شما هستند. پرستاران از سالمندان در همه حالتی از جمله تهوع، کم خونی، درد، عفونت و سایر عوارض مراقبت، کرده و تا حد امکان راحتی را برای آنها فراهم میکنند.
اهمیت مراقبت از سالمندان مبتلا به سرطان
تغییرات فیزیولوژیکی مرتبط با پیری و افزایش احتمال ابتلا به عارضههای دیگر، سالمندان مبتلا به سرطان خوشخیم و بدخیم را بیشتر در معرض خطر عوارض جانبی، ناتوانی در تحمل درمان و مشکلاتی از جمله پلیفاماسی قرار میدهد. سالمندان معمولا در روز 5 داروی مختلف مصرف میکنند، به همین دلیل باید حتما تحت نظارت قرار داشته باشند. مثلا دارویی مانند آمیتریپتیلین، به دلیل افزایش خطر افتادن، دیگر برای استفاده طولانی مدت در سالمندان توصیه نمیشود.
علاوه بر این، بدن افراد سالمند به دلیل تغییرات مرتبط با افزایش سن که بر سیستم تمام اندامها تاثیر میگذارد، نسبت به افراد جوانتر، به داروها پاسخ متفاوتی میدهد. داروها عمدتا در کبد متابولیزه میشوند و از طریق کلیهها دفع میشوند، اما در افراد مسن توده و جریان خون در هر دو اندام ذکر شده کاهش می یابد و باعث کاهش عملکرد و افزایش خطر تجمع دارو میشود. به همین دلیل سالمندان مبتلا به سرطان علاوه بر امور شخصی روزانه، برای کمک به مدیریت روند درمان، نیاز به مراقبت دارند.
مراقبت از سالمندان مبتلا به سرطان در خانه سالمندان
پرستاران در خانه سالمندان، از سالمندان مبتلا به سرطان مراقبت کرده و باری از دوش خانواده آنها برمیدارند و به آنها اطمینان خاطر میدهند که عزیزانشان توسط یک تیم حرفهای کامل متشکل از پزشک، پرستار، روانشناس و فیزیوتراپ و کاردرمانگر تحت مراقبت و درمان هستند.
در برخی انواع سرطان، نیازهای بیمار بسته به پیشرفت سرطان یا پیشرفت درمان تغییر میکند. برخی سالمندان میتوانند در مراحل اولیه سرطان در خانه خودشان بمانند، اما با پیشرفت سرطان نیاز به مراقبت بیشتری خواهند داشت. از این رو، افراد سالخورده در خانه سالمندان میتوانند تحت مراقبت جامعتری نسبت به داخل خانه قرار بگیرند.
بسیاری از درمانهای سرطان را میتوان در خانه سالمندان دریافت کرد. تیم مراقبتهای بهداشتی پرستاری، علاوه بر ارائه مراقبتهای حمایتی و پاسخ به نیازهای مربوط به سلامتی بیمار، میتواند هر گونه درمان مورد نیاز برای سرطان را تجویز و کنترل کند، که عبارتند از:
- دارو
- شیمی درمانی وریدی (IV)
- آنتی بیوتیکهای وریدی
- تزریقات زیر جلدی
- تزریقات داخل عضلانی
درمان سرطان و مراقبت در خانه سالمندان با حضور پزشکان و پرستاران باتجربه تضمین کننده این است که:
- برنامه درمان سرطان اجرا شده است.
- درمانها و داروها همانطور که تجویز شده مصرف میشوند.
- بیمار در مورد هرگونه عارضه جانبی به طور کامل تحت نظارت و مراقبت است.
- بیماریها و عارضههای قبلی تحت مراقبت و بررسی هستند.
- درد مدیریت میشود.
- بیمار از نظر عاطفی حمایت میشود.
- از نظر خوراکی بیمار تحت مراقبت است.
- بیمار از نظر بهداشتی و مراقبت شخصی تحت حمایت است.
- رابطه بین بیمار با پزشک و متخصص سرطان برقرار است.
- با پیشرفت سرطان بیمار تحت مراقبت، از جمله مراقبت تسکینی، قرار دارد.
کاردرمانگران در خانه سالمندان
کاردرمانگران با اصلاح فعالیتها و حتی محیطها زندگی، سالمندان مبتلا به سرطان را قادر به انجام وظایفشان کرده و کیفیت زندگی آنها را بهبود میبخشند. نقش کاردرمانی در سرطان شناسی، تسهیل و فعال کردن بیمار به منظور دستیابی به حداکثر عملکرد، از نظر جسمی و روانی، در مهارتهای زندگی روزمره است. کاردرمانگر از طریق هماهنگی فعالیت و بازآموزی شناختی میتواند باعث مستقل شدن افراد مسن مبتلا به سرطان برای انجام فعالیتهای زندگی روزمرهشان شود.
فیزیوتراپیستها در خانه سالمندان
فیزیوتراپیستها در خانه سالمندان به سالمندان سرطانی برای کاهش درد و بهبود بازگرداندن تحرک کمک میکنند. فیزیوتراپی بیشتر بر بهبود و ارتقاء سلامت کلی سالمندان مبتلا به سرطان تمرکز دارد. سالمندان سرطانی تحت درمان سرطان ممکن است خستگی مرتبط با سرطان را تجربه کنند، که فیزیوتراپی ممکن است با تجویز برنامههای ورزشی فردی برای بهبود قدرت و استقامت کمک کننده باشد. ثابت شده که ورزش قبل و بعد از درمان سرطان، تاثیر به سزایی بر کاهش تاثیر سرطان بر بدن فرد مبتلا دارد.
کادر مجرب کاردرمانی و فیزیوتراپی خانه سالمندان نگار با امکانات کامل و در نظر گرفتن نیازهای سالمندان مبتلا به سرطان، آماده ارائه هرچه بهتر خدمات به سالمندان عزیز میباشد.
وظایف پرستار سالمند مبتلا به سرطان در خانه سالمندان
داشتن آگاهی کامل در مورد بیماری سالمند
اول از هرچیزی، پرستار سالمند مبتلا به سرطان باید آگاهی کافی در مورد نوع سرطان فرد سالمند داشته باشد. همچنین باید به طور منظم با تیم مراقبتهای بهداشتی سالمندان ملاقات کند تا اطلاعات دقیق و واضح در مورد تشخیص، درمان و پیشآگهی بیماری بدست آورد.
اطلاعات مربوط به بیماری را ثبت کند.
ملاقاتهای پزشکی، نتایج آزمایشات، داروها و دوزهای مصرفی، علائم و عوارض جانبی باید توسط پرستار فرد سالمند ثبت شود تا در صورت نیاز مورد استفاده قرار گیرد.
مراقبت فیزیکی مناسبی ارائه دهد.
برخی از بیماران برای حمام کردن، دستشویی رفتن، لباس پوشیدن و غذا خوردن نیاز به کمک پرستار دارند.
مراقبتهای پزشکی مناسب ارائه دهد.
پرستاران سالمندان مبتلا به سرطان در حال حاضر کارهایی را انجام میدهند که توسط متخصصان مراقبت های بهداشتی آموزش دیده انجام میشود، که شامل مراقبتهای پانسمان و زخم، کمک با کاتتر، تزریق و توزیع داروها است.
به مدیریت علائم و عوارض جانبی کمک کنند.
مراقبتهای حمایتی، میتواند باعث از بین رفتن بسیاری از عوارض جانبی شود. پرستار سالمند با توجه به تمام علائم و عوارض جانبی، میتواند به کاهش درد کمک کند. او میداند که چگونه پزشک این علائم و عوارض را درمان میکند و میداند در صورت مواجه شدن با عوارض جانبی جدید با چه کسی باید تماس بگیرد. تیم مراقبت بهداشتی همچنین میتواند شرح دهد که چگونه از روشهای غیر پزشکی برای کنترل علائم، از جمله ماساژ و استفاده از کمپرس سرد و گرم، باید استفاده کنید.
مصرف دارو را با دقت مدیریت کنند.
بیماران مبتلا به سرطان اغلب داروهای زیادی مصرف میکنند. برای اینکه داروها اثر خود را بگذارند باید دقیقا همانطور که تجویز شدهاند مصرف شوند. پرستار سالمند مبتلا به سرطان میتواند برای مدیریت مصرف داروهای بیمار، جدول یا نمودار رسم کند. پرستار باید موارد زیر را یادداشت کند:
- نام دارو
- دوز مصرفی
- ظاهر دارو
- تجویز پزشک
- زمان مصرف آن
- زمان تکرار مصرف دارو
- هر دستورالعمل دیگری که توسط پزشک یا داروساز توصیه شده، مثلا اینکه دارو قبل از غذا مصرف شود یا بعد از غذا
- هرگونه عوارض جانبی ناشی از دارو
مراقب سلامت عاطفی فرد مبتلا به سرطان باشد.
فرد مبتلا به سرطان ممکن است احساسات مختلفی را تجربه کند. این احساسات شامل غم و اندوه، استرس، خشم، اضطراب، افسردگی و ترس از عوارض جانبی است. یکی از مهمترین بخشهای مراقبت همراهی احساسی با فرد بیمار است. احساس تنهایی در سالمندان مبتلا به سرطان میتواند منجر به پیامدهای جدی مربوط به سلامت روح از جمله افسردگی شود. پرستار سالمند مبتلا به سرطان باید یک رابطه دوستانه با فرد سالمند برقرار کند تا تنهایی احساس نکند.
حتی اگر فرد مبتلا به سرطان دیگر قادر به شرکت در فعالیتهای مورد علاقهاش نباشد، پرستار باید او را تشویق به مشارکت کند. این کار باعث میشود که فرد با جهان فراتر از سرطان در ارتباط بوده و احساس عادی بودن کند.
سوالات متداول
چه نوع مراقبتهایی در خانه سالمندان برای بیماران سرطانی مورد نیاز است؟
- خدمات پزشکی و پرستاری
- لوازم پزشکی و تجهیزات
- داروهایی برای مدیریت علائم و درد مرتبط با سرطان
- مشاوره و مراقبت اخلاقی
سرطان چگونه میتواند سالمندان را تحت تاثیر قرار دهد؟
درمان سرطان میتواند برای سالمندان چالش برانگیزتر و پیچیدهتر باشد، به این دلیل که معمولا سالمندان به بیماریهای مزمن دیگری همچون دیابت و بیماریهای قلبی نیز مبتلا هستند.
شایعترین نوع سرطان در سالمندان که نیاز به مراقبت دارد چیست؟
شایعترین سرطانها در سالمندان عبارتند از:
- سرطان سینه
- سرطان پروستات
- سرطان روده بزرگ
- سرطان ریه
- سرطان مثانه