علت پرحرفی در سالمندان معمولا اضطراب و افسردگی ناشی از کمبود توجه میباشد. خیلی از مواقع، این رفتار در واقع یک واکنش طبیعی است. افراد پیر احساس میکنند اطرافیان به آنها توجه نمیکنند و دیگر ارزشمند نیستند. به منظور فرار از این موقعیت شخص سالمند سعی میکند از این طریق با اطرافیانش ارتباط برقرار کند. اگرچه پرحرفی یکی از رفتارهای شایع در میان سالمندان میباشد اما این رفتار نشانهای از یک اختلال میباشد که باید جدی گرفته شود. به طور مثال، گاهی دلیل پرحرفی در سالمندان زوال عقل و از دست دادن حافظه میباشد. به منظور درمان پرحرفی در سالمندان، لازم است به ایشان توجه بیشتری داشته باشیم. زمانی را برای گفتگو با ایشان اختصاص دهیم و سعی کنیم در مورد مسائل مختلف نظرشان را بپرسیم. درصورتی که این اقدامات موثر نباشند، لازم است از یک مشاور یا روانشناس کمک بگیریم. روانشناس سالمند در خانه سالمندان با در نظر گرفتن شرایط بیمار، بهترین اقدامات درمانی را برای ایشان به کار خواهد گرفت.
چه زمانی پرحرفی در سالمندان باید جدی گرفته شود؟
گاهی اوقات پرحرفی به دلیل برونگرایی و فرار از تنهایی در سالمند دیده میشود. اما در برخی مواقع دیگر پرحرفی ریشه در مشکلی دارد که باید درمان شود. برخی از علائم پرحرفی در سالمندان که باید جدی گرفته شوند، عبارتند از:
- پرحرفی به طوری که شخص کنترلی روی رفتارش نداشته باشد و دائما صحبت کند و یا چیزی را تکرار کند.
- تکرار یک داستان، خاطره و شرح یک موقعیت
- پرحرفی همراه با پرخاشگری و عصبانیت
- پرحرفی در مواقعی که سالمند مضطرب است و استرس دارد.
- پریدن وسط حرف دیگران و تند صحبت کردن
علت پرحرفی در سالمندان چیست؟
اضطراب
یکی از دلایل پرحرفی در میان سالمندان، اضطراب است. برخی از سالمندان به دلیل اضطراب از تعاملات اجتماعی پرهیز میکنند؛ این در حالی است که برخی دیگر به طور ناخواسته و به دلیل عصبی بودن و اضطراب بیش از حد پرحرفی میکنند.
کمبود توجه
برخی از سالمندان به دلیل کمبود توجه بیشتر صحبت میکنند و سعی میکنند از این طریق بیشتر با اطرافیانشان در ارتباط باشند.
احساس بیارزشی و عدم سودمندی
سالمندان در دوران پیری با از دست دادن شان اجتماعی و اعتماد به نفس، اغلب دچار افسردگی میشوند. یکی از واکنشهای طبیعی افراد پیر به این مشکل پرحرفی است. آنها سعی میکنند با حرف زدن توجه اطرافیانشان را جلب کنند.
دمانس
پرحرفی میتواند نشانه دمانس در سالمندان باشد. سالمندان مبتلا به دمانس به طور ناخودآگاه پرحرفی میکنند و سعی دارند با اطرافیان در ارتباط باشند. در این مورد پرستار سالمند مبتلا به دمانس موارد لازم را با پزشک سالمند در میان گذاشته و به منظور مدیریت این مشکل، راهکارهای لازم درمانی را به کار میگیرد.
چگونه میتوانیم پرحرفی در سالمندان را مدیریت کنیم؟
به منظور مدیریت این مشکل، میتوانید با شخص سالمند همراهی کنید و از ایشان بخواهید بیشتر توضیح دهد. این در واقع یک روش حمایتی است که به آنها نشان میدهد شما هم میخواهید با ایشان صحبت کنید. یکی از بهترین اقدامات این است که با شخص سالمند در مورد خاطرات ایشان صحبت کنید، در مورد دوران جوانی ایشان سوالهایی بپرسید و طوری رفتار کنید که ایشان متوجه شود شما تمایل به برقراری ارتباط دارید. برخی از اقدامات لازم برای مدیریت پرحرفی در سالمندان عبارتند از:
- افراد سالمند معمولا یک عبارت، سوال و یا خاطره را بارها و بارها تکرار میکنند. دلیل این رفتارها ممکن است اضطراب و استرس باشد. به منظور ایجاد آرامش بیشتر و پیشگیری از بروز ترس و اضطراب، بهتر است طوری رفتار کنید که شخص سالمند در کنار شما احساس امنیت و آرامش داشته باشد.
- آرامش خودتان را حفظ کنید و با شخص سالمند بحث نکنید.
- شما همچنین میتوانید تغییراتی در محیط خانه ایجاد کنید، به طوری که سالمند احساس بهتری داشته باشد. در این خصوص میتوانید با خود سالمند مشورت کنید و نظرات ایشان را هم بپرسید.
- به منظور مدیریت پرحرفی در سالمندان، میتوانید از کاردرمانی هم کمک بگیرید. کاردرمانگران حرفهای با بکارگیری اقدامات لازم درمانی، شرایط را به گونهای فراهم میکنند که سالمند استقلال شخصی داشته و احساس آرامش داشته باشد.
- برای درمان پرحرفی در سالمندان، میتوانید از مشاور یا روانشناس سالمند هم کمک بگیرید. در جلسات مشاوره، سالمند در مورد مشکلات روحیای که دارد با مشاور صحبت میکند و مشاور هم اقدامات لازم درمانی را بکار میگیرد. شرکت در جلسات مشاوره گروهی هم تا حدودی کمککننده میباشد. افراد سالمند در این جلسات در مورد ترسهایشان صحبت میکنند و تحت درمان قرار میگیرند.
در برخی مواقع هم لازم است، به روانشناس مراجعه کنید. روانشناس با توجه به شرایط بیمار و شدت مشکل بهترین راهکارهای درمانی و غیردرمانی را به سالمند پیشنهاد میکند.
پرستار سالمند برای درمان پرحرفی در سالمندان چه اقداماتی را بکار میگیرد؟
سالمندانی که زیاد حرف میزنند، نیاز به مراقبت دارند. به منظور جلوگیری از پیشرفت این مشکل، پرستار سالمند اقدامات لازم مراقبتی را بکار میگیرد.
- پرستار سالمند میتواند با پخش یک موسیقی و یا یک فعالیت سرگرمکننده، حواس سالمند را پرت کند.
- پرستار سالمند نباید به ایشان یادآوری کند که این سوال را قبلا پرسیده و یا اینکه پرحرفی میکند. در عوض باید با ایشان همراهی کند و به ادامه صحبتها تمایل داشته باشد. به طور مثال درصورتیکه سالمند دائما بگوید امروز وقت ملاقات با دکتر دارم، پرستار میتواند هر بار با آرامش خاطر به ایشان بگوید نیازی نیست به دکتر مراجعه کنیم.
- پرستار باید به سالمند نشان دهد که مشتاق شنیدن حرفهای ایشان است. پرستار میتواند به چشمهای سالمند نگاه کند تا نشان بدهد به ایشان توجه کامل دارد، به سالمند لبخند بزند و به منظور تایید سرش را تکان دهد.
- پرستار میتواند برای سالمند کتاب بخواند و در مورد آن با سالمند صحبت کند.
- یکی از اقدامات موثر نوشتن افکار روی کاغذ است. پرستار میتواند از سالمند بخواهد افکارش را روی کاغذ پیاده کند تا بدینترتیب ذهنش آرام شود.
- پرستار سالمند میتواند در برنامه روزانه ایشان ساعتی را برای ورزش کردن در نظر بگیرد و به هنگام ورزش ایشان را همراهی کند.
چه زمانی پرحرفی در سالمندان نشانه دمانس میباشد؟
حرف زدن بیش از حد، اغلب به عنوان یک علامت اولیه آلزایمر است، اگرچه این عارضه در سایر مدلهای زوال عقل نیز دیده میشود. پرحرفی معمولا به دلیل زوال سلولهای مغزی که منجر به زوال شناختی میشود ایجاد میشود، بیمار مبتلا به زوال عقل اغلب فراموش میکند که قبلاً سؤالی پرسیده، موضوعی را مورد بحث قرار داده یا کاری را انجام دادهاست. و این دقیقا زمانی است که بدون یادآوری مکالمه قبلی، سؤال یا موضوع مورد بحث در گذشته را مجدد تکرار میکند.
در این موارد مهم است که با بیمار در مورد فراموشی یا نقص حافظه اش صحبت نکنید، بلکه با پاسخ مودبانه به آنها پاسخ دهید. وقتی فردی داستانی را تکرار می کند، از او بخواهید که بیشتر توضیح دهد. با اینکار نه تنها وی متوجه میشود که شما علاقهمند به صحبت هستید، بلکه ممکن است جزئیات مفیدتری از خاطرات خود را به اشتراک بگذارد.
همانطور که بیمار دچار زوال عقل پیشرفته می شود، ایجاد اختلال شناختی نیز اجتناب ناپذیر خواهد بود و به دنبال آن توانایی های ارتباطی نیز کاهش می یابد. بهعنوان فردی مراقب، میتوانید بیمار مبتلا به زوال عقل را برای گفتگو تشویق کنید، زیرا این به آنها کمک میکند تا روابط خود را حفظ کرده و احساس درماندگی یا تنهایی نکنند.
سوالات متداول
چرا مادر مسن من اینقدر حرف میزند؟
صحبت کردن بیش از حد که موجب بی حوصلگی بشود، میتواند به دلیل زوال عقل یا اختلال شناختی ایجاد شده باشد. لازم است که مادر خود را نزد پزشک ببرید تا در صورت نیاز متخصص مغز و اعصاب یک روانشناس را به شما توصیه کند و همچنین بتواند ارزیابی های لازم را انجام دهد تا مشخص شود آیا فرد سالمند شما از نوعی زوال عقل رنج میبرد یا خیر.
آیا پرحرفی در سالمندان به آلزایمر مربوط میشود؟
در برخی مواقع، پرحرفی در افراد پیر نشانهای از آلزایمر است.
آیا صحبت کردن فرد سالمند با خودش طبیعی است؟
اغلب صحبت کردن با خود مرتبط به مسائل سلامت روان است و پزشکان معمولا آن را در تمام سنین طبیعی و حتی در برخی شرایط مفید می دانند.
آیا پرحرفی در سالمندان طبیعی است؟
یکی از نشانههای پیری مغز، حتی بدون در نظر گرفتن زوال عقل، این است که افراد یک جمله یا کلمه را بیشتر تکرار کنند، مخصوصاً در زمانی که داستان یا خاطره ای را تعریف می کن