عفونت ادراری در افراد پیر: علائم عفونت ادرار در سالمندان + درمان

عفونت ادراری در افراد پیر

عفونت ادرار (UTI)  نوعی عفونت باکتریایی یا قارچی است که در کلیه ها، حالب ها، مثانه و مجرای ادرار ایجاد می شود. عفونت ادرار یکی از شایع ترین عفونت ها در افراد سالمند است. سالمندان مبتلا به عفونت ادرار علائم شدیدتری نسبت به جوانان تجربه می کنند. علائم شایع عفونت ادرار شامل درد، سوزش و تکرر ادرار است. البته ممکن است سالمندان این علائم شایع را تجربه نکنند اما در عوض علائم رفتاری مانند آشفتگی را تجربه می کنند به ویژه آنهایی که زوال عقل دارند.

علائم عفونت ادرار در سالمندان


علائم عفونت ادرار در سالمندان

ممکن است تشخیص عفونت ادرار در سالمندان کار سختی باشد چون همه آنها علائم شایع این بیماری را ندارند. علت این مسئله می تواند کند شدن یا سرکوب واکنش ایمنی بدن باشد.

علائم شایع عفونت ادرار عبارتند از:

  • سوزش مجرای ادرار هنگام تخلیه ادرار
  • درد لگن
  • تکرر ادرار
  • نیاز فوری به تخلیه ادرار
  • تب
  • لرز
  • بوی غیر طبیعی ادرار

ممکن است سالمندان مبتلا به عفونت ادرار نتوانند درباره این علائم شایع با شما صحبت کنند دلیل آن می تواند ناشی از زوال عقل یا بیماری آلزایمر باشد. همچنین علائمی مانند گیجی ممکن است مبهم و شبیه به سایر علائم باشد.

سایر علائم عفونت ادرار عبارتند از:

اگر عفونت به کلیه ها سرایت کند ممکن است دچار علائم دیگری شوید. این علائم شدید می توانند شامل موارد زیر باشند:

  • تب
  • پوست برافروخته
  • کمر درد
  • حالت تهوع
  • استفراغ

چرا عفونت ادرار در سالمندان باعث سردرگمی می شود؟


سیستم ایمنی سالمندان نسبت به افراد جوان واکنش متفاوتی به عفونت دارد، عفونت مثانه به بدن اضطراب وارد می کند. این اضطراب می تواند منجر به آشفتگی و تغییرات رفتاری در سالمندان مبتلا به عفونت ادرار شوند. معمولا هر گونه استرس فیزیکی یا روانی بیماری های آلزایمر یا انواع زوال عقل در افراد مسن را به طور موقت بدتر می کند.

علت عفونت ادرار در سالمندان چیست؟


علت عفونت ادرار در سالمندان چیست؟

معمولا باکتری دلیل اصلی عفونت ادرار در همه سنین است. باکتری اشریشیا کلای دلیل اصلی عفونت ادرار است اما ارگانیسم های دیگر هم می توانند باعث عفونت ادرار شوند. برای سالمندانی که در خانه سالمندان یا سایر مراکز مراقبت تمام وقت زندگی می کنند، باکتری هایی مانند انتروکوک و استافیلو کوک علل شایع تری برای عفونت ادرار هستند.

عوامل خطر عفونت ادرار در سالمندان


برخی عوامل می توانند خطر ابتلا به عفونت ادرار را در سالمندان افزایش دهند.  شرایط سالمندان میتواند باعث احتباس ادرار یا مثانه نورولوژیک شود. این وضعیت خطر ابتلا به عفونت ادرار را افزایش دهد. این شرایط شامل بیماری آلزایمر، بیماری پارکینسون و دیابت است. معمولا به این بیماران توصیه می شود که لباس زیرهای مناسب برای بی اختیاری ادرار بپوشند. برای جلوگیری از عفونت ادرار باید لباس زیرها را مرتبا تعویض کنید.

 سایر عواملی که سالمندان را در معرض خطر ابتلا به عفونت ادرار قرار میدهد عبارتند از:

  • سابقه عفونت های ادرار
  • زوال عقل
  • استفاده از کاتتر
  • بی اختیاری مثانه
  • بی اختیاری روده
  • افتادگی مثانه

عفونت ادرار در زنان

زنان یائسه به دلیل کمبود استروژن در معرض خطر ابتلا به عفونت ادرار قرار دارند. استروژن می تواند به محافظت از واژن و مجرای ادرار در برابر رشد بیش از حد باکتری ای کولی (E. coli) کمک کند. در دوران یائسگی با توجه به اینکه استروژن کاهش می یابد باکتری ای کولی می تواند باعث عفونت ادرار شود.

عفونت ادرار در مردان

موارد زیر میتوانند خطر ابتلا به عفونت ادرار در مردان را افزایش دهند:

  • سنگ مثانه
  • سنگ کلیه
  • بزرگ شدن پروستات
  • پروستات باکتریایی که یک عفونت مزمن پروستات است.

عفونت ادرار در سالمندان چگونه تشخیص داده می شود؟


عفونت ادرار در سالمندان چگونه تشخیص داده می شود؟

اگر بیمار مشکوک به عفونت ادرار باشد پزشک نمونه ادرار او را در مطب آزمایش می کند یا آن را برای آزمایش به آزمایشگاه می فرستد. کشت ادرار می تواند مشخص کند که کدام باکتری باعث عفونت شده است. مشخص شدن نوع باکتری به پزشک اجازه می دهد تا یک برنامه درمانی مناسب را برای بیمار در نظر بگیرد.

نگهداری و پرستاری از سالمند مبتلا به عفونت ادرار در خانه سالمندان


نگهداری و پرستاری از سالمند مبتلا به عفونت ادرار در خانه سالمندان

معمولا در خانه سالمندان اقدامات درمانی و پیشگیرانه برای جلوگیری از عفونت انجام می شود. پرستار سالمند در خانه سالمندان، با داشتن آگاهی در مورد علائم و نشانه‌ های عفونت ادرار در صورت نیاز اقدامات لازم را به منظور تشخیص این بیماری انجام می‌ دهد. افراد پیر مبتلا به عفونت ادرار به مراقبت‌ های ویژه‌ ای نیاز دارند. به طور مثال، داروهای آنتی‌ بیوتیکی که باید راس ساعت مقرر مصرف شوند. پرستار سالمند در خانه سالمندان اقدامات لازم درمانی را طبق دستور پزشک انجام می‌دهد. همچنین پرستار سالمند اقدامات لازم را به منظور پیشگیری از عفونت ادراری در سالمندان در نظر دارد. به طور مثال در ساعات مشخصی از ایشان می‌خواهد آب بنوشد. برنامه غذایی ایشان را کنترل می‌کند و برای رفتن به دستشویی به ایشان کمک می‌کند.

درمان عفونت ادرار در سالمندان


درمان عفونت ادرار در سالمندان

برای درمان عفونت و از بین بردن باکتری های عامل عفونت به طور معمول از آنتی بیوتیک استفاده می کنند. اگر قارچ عامل عفونت ادرار باشد پزشکان به جای آن یک داروی ضد قارچ تجویز می کنند. دقت کنید که حتما آنتی بیوتیک ها و داروهای ضد قارچ را دقیقا طبق نسخه مصرف کنید. مصرف درست داروها به از بین رفتن تمام باکتری های عفونی کمک می کند.

دارو های ضد روان پریشی

اگر عفونت ادرار باعث هذیان یا گیجی شود بیمار باید تا زمانی که عفونت برطرف می شود از داروهای ضد روان پریشی استفاده کند. دارو های ضد روان پریشی پریشانی، بی قراری و خطر آسیب را در بیمارانی که این علائم را دارند کاهش می دهند.

آنتی بیوتیک های تزریقی (داخل وریدی)

در موارد پیشرفته تر عفونت ادرار مانند مواردی که منجر بع سپسیس، شوک سپسیس یا عفونت کلیه می شوند ممکن است لازم باشد بیمار در بیمارستان بستری شود  و آنتی بیوتیک های تزریقی (داخل وریدی) دریافت کند. برای بیمارانی که مبتلا به سپسیس یا شوک سپتیک هستند عوارض دیگری هم وجود دارد که نیاز به مراقبت پزشکی دارند.

آیا عفونت ادرار در سالمندان قابل پیشگیری است؟


آیا عفونت ادرار در سالمندان قابل پیشگیری است؟

انجام اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از عفونت ادرار برای افرادی که بیشتر در معرض خطر ابتلا به آن هستند، از جمله سالمندان بسیار مهم است.

روش های پیشگیری از عفونت ادرار عبارتند از:

  • نوشیدن مایعات زیاد
  • اجتناب از مصرف کافئین و الکل
  • پس از دفع ادرار محل را از جلو به عقب تمیز کنید.
  • لباس های زیر را هنگام خیس شدن سریع عوض کنید.

عوارض عفونت ادرار در سالمندان


عفونت های ادرای بیماری های رایجی هستند اما به به احتمال زیاد اگر درمان نشوند، می توانند منجر به عوارض شدیدی شوند.

آسیب کلیه

عفونت ادرار درمان نشده می تواند به کلیه سرایت کند و باعث آسیب یا بیماری کلیه شود. عفونت های کلیه جدی هستند. بیماران مبتلا به عفونت کلیه باید در بیمارستان بستری شوند و آنتی بیوتیک های تزریقی دریافت کنند.

سپسیس

سپسیس یکی دیگر از عوارض عفونت ادرار است. سپسیس بیماری خطرناکی است که باعث انتقال عفونت به جریان خون و کل بدن می شود. اگر بیماری سپسیس درمان نشود منجر به شوک سپتیک و در نهایت مرگ می شود. سپسیس می تواند عوارض دیگری از جمله اختلا عملکرد اندام، قطع عضو و اختلالات درد مزمن ایجاد کند. حتی اگر بیماری سپسیس را درمان کند ممکن است همچنان عوارض دیگری را تجربه کند.

سوالات پرتکرار


عفونت ادرار در سالمندان چقدر جدی است؟

عفونت ادرار سالمندان در صورت عدم درمان می تواند باعث مشکلات جدی از جمله آسیب دائمی کلیه و سپسیس شود.

آیا عفونت ادرار می تواند باعث مرگ سالمندان شود؟

عفونت ادرار نباید باعث مرگ شود اما اگر بیماری سپسیس در بدن پیشرفت کند و به شوک سپسیس تبدیل شود ممکن است باعث مرگ بیمار شود.

از بین رفتن عفونت ادرار در سالمندان چه مدت طول می کشد؟

درمان عفونت ادرار معمولا بیشتر از 7 روز طول نمیکشد و باید طی چند روز برطرف شود. نوشیدن مقدار زیادی آب در طول درمان برای کمک به دفع باکتری های باقی مانده بسیار مهم است. سالمندانی که در طول شش ماه دو بار یا بیشتر و یا در طول 12 ماه سه بار یا بیشتر مبتلا به عفونت ادرار میشوند  میتوانند از آنتی بیوتیک های پیشگیری کننده استفاده کنند.

اولین مرحله برای درمان عفونت ادرار سالمندان چیست؟

در حال حاضر آموکسی سیلین به عنوان اولین درمان برای عفونت ادرار سالمندان تجویز میشود. برای بیماران مزمن کلیوی یا کسانی که دارو های فشار خون مصرف میکنند مانند بسیاری از سالمندان، مصرف سایر دارو های باید با احتیاط انجام شود. همچنین عوارض سایر داروهای  برای سالمندان ممکن است خطرناک باشد.

آیا نوشیدن زیاد آب به درمان عفونت ادارا سالمندان کمک می کند؟

پیش بینی میشود که 50 درصد عفونت های ادرار با نوشیدن مقدار زیادی آب و مایعات درمان شوند.

چگونه بفهمیم که آیا به سپسیس مبتلا شده ایم یا خیر؟

علائم نشانه های سپسیس عبارتند از:

  • ادرار شدید، ناگهانی و مکرر
  • احساس سوزش یا تحریک هنگام دفع ادرار
  • فشار در کمر یا شکم
  • ادرار غلیظ یا کدر که ممکن است حاوی خون باشد.

مطالب مرتبط

تماس با ما
×مشاوره در واتساپ